İçerik
PHP, İngilizce’de “Hypertext Preprocessor” ifadesinin kısaltılmış şeklidir.
Üstünyazıcı İşlemcisi veya Hiper Metin Önişlemcisi anlamına gelmektedir. PHP, betik bir programlama dili olarak bilinmektedir ve internet için özel olarak yaratılmıştır. PHP, HTML içerisine gömülebilir ve bu şekilde kullanılan bir özelliğe sahiptir. Kullanan geniş bir kullanıcı kitlesi bulunmaktadır Windows veya Linux diğer programlardan bağımsız olarak çalışabilir. HTML ile kod oluştururken daha çok kod yazmaktan, tek bir PHP kodu yazarak bunu kolayca HTML içine gömebilme avantajınız bulunmaktadır.
PHP ilk kez Rasmus Lerdorf tarafından 1994 yılında geliştirilen bir dildir. Geliştiren Lerdorf’un amacı aslında kendi web sitesini oluşturmak ve kişisel bilgilerini burası vasıtasıyla paylaşmaktı. Bunu sağlayacak bir programın o dönemde bulunmaması Lerdorf’u, Perl dili üzerine kurulum bir yazılım geliştirmeye itti buna ise Personel Home Page (Kişisel Giriş Sayfası) adını verdi.
PHP’nin Avantajları Nelerdir ?
- PHP ücretsizdir herhangi bir lisans ücreti gerektirmez.
- Açık kaynak kodlu olması sebebiyle sürekli gelişmektedir.
- İnternet siteleri üzerinden kolayca ücretsiz PHP derslerine ulaşılabilir ve PHP’nin geniş bir kütüphanesi bulunmaktadır.
- PHP’yi tüm işletim sistemleri üzerinden çalıştırabilirsiniz.
- MySQL, MSSQL, Oracle gibi çeşitli veri tabanlarının yanında başkalarıyla da çalışabilir.
- PHP’nın çalışma mantığı bazı programlama dillerine göre karışık değildir oldukça yalın olduğunu söylemek mümkün bu da onun kolay şekilde öğrenilmesini mümkün kılmaktadır.
- PHP kodlarını yazabilmeniz için bilgisayarınızda bulunan basit Notepad bile işinize yarayabilir.
PHP Nerelerde Kullanılabilir ?
PHP, bir sitenin arka planında sunucu tarafında çalışarak görevini yerine getirmektedir. PHP ile yazılan işlemler tarayıcılar tarafından yorumlanarak buna binâyen bazı sonuçlar üretilir. Bu sonuçlarla birlikte HTML, CSS ya da JavaScript tarzı betik dillerin daha görsel ve kullanışlı olması sağlanmaktadır. Böyle kodlanan web sitelerine dinamik web siteleri denmektedir. PHP ile neler yapılabileceğini sınırlamak aslında çok mümkün değildir. Bu dilde yapılacakların sınırını kullanıcıların hayal gücü belirler.
PHP günümüzde gelişimine halen devam etmektedir. İnternet üzerinde kullandığımız ya da gezindiğimiz birçok sitenin alt yapısı PHP ile geliştirilmiştir. Bunlara örnek vermek gerekirse Facebook, Wikipedia, Google, Yahoo, Digg, Baidu, Tumblr, Twitter, Joomla, WordPress, ve Flickr gibi siteleri sıralamak mümkün.