İçerik
Kıdem tazminatı sigortalıların oldukça merak ettiği konuların başında gelmektedir.
Sigortalı bir bireyin işten çıkarıldığı zaman güvencesi olan kıdem tazminatını alabilmesi adına bazı koşulların olgunlaşması gerekmektedir.
Kıdem tazminatı nedir, ne değildir ?
4857 sayılı İş Kanununa göre kıdem tazminatı aşağıdaki sıralanan sebepler ışığında işten çıkarılan bireyin çalıştığı gün sayısı kadar alacağı brüt maaştır. Her yıl çalıştığı dönem kadar kıdem tazminatı alır.
- Herhangi işten çıkarılma,
- Evlilik,
- Askerlik,
Kıdem tazminatı hangi koşullarda alınır, kimler kıdem tazminatı alabilir ?
Kıdem tazminatı alabilmek için öncelikle çalışanın en az süreyle 1 yıl aynı iş yerinde çalışmış olma şartı bulunmaktadır. Deneme süresi varsa bu sürelerde bahsi geçen süreye dahildir.
İşveren kişi, çalışanı ahlak veyahut iyi niyet şartları dışında herhangi bir sebeple işten çıkaracaksa;
- Çalışan sağlık, iyi niyet ve ahlak kurallarına aykırı olmamak kaydıyla ya da işin durması gibi sebeple sözleşmesini fesh ederse,
- Daha önce belirtildiği gibi askerlik görevi sebebiyle işten ayrılma durumu oluyorsa,
- Kadın bireylerin evlilik sonucunda işten ayrılması durumunda,
- Emeklilik hakkı kazanmış kişilerde,
- Veya emeklilik kapsamı dışında 15 yıllık sigortalılık süresi ve 3600 prim gününün doldurulması hasebiyle işten ayrılma,
- Çalışan bireyin vefatı durumunda yakınlarına ödenmektedir.
Kıdem tazminatı nasıl hesaplanmaktadır ?
Çalışanın, çalıştığı her tam yıl için 30 günlük brüt ücret tutarında ödeme yapılmaktadır. Brüt ücret üzerinden hesaplanır, çalışılan yıl ile çarpılır sonucunda toplam tazminat miktarı bulunur.
Bir yıllık gibi bir süre içerisinde veya daha fazla çalışma süresi olan kişiler aynı oran üzerinden ödeme alırlar. Ödenecek tutardan damga vergisi olarak %0,759’luk bir kesinti gerçekleştirilir.