İçerik
IMAP İnternet Mesaj Protokolü olarak bilinmektedir.
Günümüzde 4. Versiyonu kullanılmak IMAP4 olarak adlandırılır. IMAP protokolünün özelliklerine değinmemiz gerekirse, e-postaların orijinallerinin sunucu tabanında saklanması olarak ifade edilebilir. Alıcı kişi e-postayı okumak için açtığında aslı değil bir kopyası indirilmektedir.
E-postaların farklı cihazlar aracılığıyla erişilmesi ve senkronize halde olması IMAP ile mümkün hale gelmektedir.
Çalışma mantığı temel olarak depolamayı esas alırım cihazda oturum açıldığı zaman, yapılan değişiklikler sunucuya yansıtılmaktadır. Sonucunda bir e-posta hesabında bulunan mesajlarınızda silme, gönderme gibi tüm işlemlerinizi senkronize (güncel) bir şekilde görebilme imkânınız bulunmaktadır.
IMAP Kullanmanın Avantajları Nedir ?
- Sunucuda tüm e-maillerin ve klasörlerin manuel olarak silinmeksizin sunucuda kalmaktadır.
- Birden fazla cihazlardan erişilebilme imkânı bulunmaktadır.
- Yerel depolama alanına depolanmadığı için tasarruf sağlayabilirsiniz.
- E-postlarınıza farklı cihazlar yardımıyla erişmek istiyorsanız ve yedekleme konusunda endişeliyseniz IMAP tercih etmek sizin için iyi olacaktır.
IMAP’ın Dezavantajları Nelerdir ?
- Klasörler ve e-postalarınız sunucu bir tabanlı barındırma işlemi sonucunda saklandığından dolayı internet erişimi olmadan sizin de erişiminiz mümkün değildir.
- Sunucuda e-postlarınız bir süre sonra yer kaplayacağından dolayı depolama alanınızı doğru kullanmanız gerekmektedir.
- E-posta’larınız çoksa bunları zaman zaman kontrol etmeniz uzun süren işlemler olabilmektedir.
E-posta hesabınızı tek bir cihazdan yönetip, internet bağlantısı olmaksızın erişim sağlamak istiyor, sınırlı depolama alanına sahipseniz bu noktada IMAP kullanmak yerine POP3 sizin için çok uygun olacaktır.
IMAP’ın Çalışma Mantığı Nasıldır ?
IMAP kullandığınız zaman e-posta işlemlerinizde okudu olarak işaretlemek gerekirse sunucudan silmek ya da taşıma işlemi gerçekleştirmek tamamen sunucudan yönetilmektedir.
Örnek olarak Outlook üzerinden gerçekleştirdiğiniz bir değişik e-posta sunucusuna yansıyacağından IMAP üzerinden bağlı tüm kullanıcılar değişiklikleri birebir görebileceklerdir.
IMAP, istemcisinin yapılandırılması doğrultusunda kimlik doğrulaması yapılması gerekmektedir. Bağlantı noktaları standart bağlantı için 143 şifreli bağlantı türü için ise 993’tür.
IMAP ve POP3 Arasındaki Farklar Nedir ?
IMAP ve POP3 protokolü e-posta programları aracılığıyla sunucudan indirme işlemini gerçekleştirmek için kullanılmaktadır.
POP3’ün yaptığı işlem temelde, e-posta’yı bir posta sucusundan cihaza indirmektedir. Bu protokol tıpkı IMAP’taki gibi sunucuya komutları geri gönderme işlemini yapmaz. İletiler indirilir ancak onlara yaptığınız değişikliklerin hiçbiri senkronize bir şekilde sunucuya yansımaz.
IMAP ise tüm e-postalarınızın ve klasörlerin tüm cihazlarda görüntülenmesini sağlar.
- IMAP, e-postalarınızın orijinal halini sunucu tarafında tutar.
- POP3 ise sunucudan bilgisayara veya telefona indirildikten sonra e-postaları siler sunucuda bir kopya kalmaz.
Sunucu alanında tasarruflarda bulunmak için POP3 kullanılabilir. E-posta sağlayıcınız sizlere sınırlı bir depolama alanı sunuyorsa POP3 tercih etmekte fayda var. Ancak IMAP kullanıyorsanız mesajlarınız sunucudan silinmediği için mail alanında depolama alanınız dolmaya başlayacaktır.