Blockchain günümüzün çok konuşulan ve en çok öne çıkan teknolojilerinden birisidir.
Blockchain 2008 yılında Satoshi Nakamoto tarafından yayınlanan bir makale ile birlikte Bitcoin ile birlikte geliştirilerek açık kaynak olarak halka sunulan bir teknolojidir. Satoshi yayınladığı makalenin ardından bahsettiği sistemin yazılımını da yayınlamıştır. Blockchain sistemi aslında Satoshi Nakamoto tarafından, Bitcoin elektronik ödeme sistemi için özel olarak hazırlanan bir sistemdir. Bitcoin kullanımıyla birlikte, Blockchain’in diğer sistemlerde kullanılan bir teknoloji olduğu kanıtlanmıştır. Aslında bildiğiniz gibi Blockchain’in çıkış noktası para transferidir. Normalde sadece bununla kalmamakla birlikte finans dünyasının dışına kayarak birçok alanda aktif olarak kullanılmaya devam etmektedir. Bu alanları nitelemek gerekirse dış ticaret, uluslararası transfer işlemleri, sigortacılık, tedarik zinciri yönetimi, sağlık, oy ve seçim sistemleri, para transferleri, siber güvenlik, değerli belgelerin oluşturulması aynı zamanda saklanması, e-ticaret ve dijital ödeme yöntemleri, telif hakları gibi birçok alanda kullanım olanağı vardır.
Blockchain şifrelenmiş işlem takibi yapabilen, merkezi olmayan veri kayıt sistemi olarak bilinir. Bu teknoloji zincirleme bir modelle tasarlanmış, takip etme yeteneğine sahip ama kırılamayan, merkezi bulunmayan; yaptığı işlemleri direkt olarak alıcı ve satıcı arasında güvenli olarak gerçekleştirmektedir.
Nasıl çalışır bu Blockchain ?
Blockchain teknolojisini farklı isimlerle nitelendirmekte mümkün. Bunlardan birisi DLT (Distrubted Ledger Technologies) olarak da tanımlanabilir. Blockchain teknolojisinin yapısını bloklar oluşturmaktadır. Bir önceki blok bir sonraki bloğa bağlı olduğundan dolayı bu yapı bir zincir olarak tanımlanmaktadır. Veriler bloklarda özel şifreleme alogirtmalarıyla muhafaza edilir ve birbirlerine bağlanır. Bu noktada kaydedilen veri değiştirilemez veya silinemez. Ne kadar fazla bilgisayar ağa dahil olursa sistemin güvenliği de o kadar sağlam hale gelmektedir. Bu sistemin avantajlarından biraz bahsetmek gerekirse aslında her kullanıcı ağa bağlanabilir ve yeni işlemler başlatabilir, yeni bloklar oluşturabilir ve işlemleri takip etmek pratiktir, ekonomik açıdan maliyeti oldukça düşük bir sistemdir. Sistemde gerçekleştirilen işlemlerin kayıtları ağın tamamında tutulmaktadır. Aynı zamanda bu işlem bir noktada veri güvenliğini de sağlama almaktadır. Sitem içerisinde kişisel veri saklamak zordur sistem tarafından oluşturulan özgün dijital imzalar bulunur.
Örnek olarak bir bloğun içerdiği bilgiler:
- Bloğun kimliği olarak nitelendirilebilen bir hash değeri, içerik tarafında yapılan ufak bir değişimde bu değer de değişebilir ve her bloğa özel eşsiz bir değerdir.
- Sistemde ki bloklarda işlem listesi tutulduğunu da söylemekte fayda var. Yapılan bir işlem ağ tarafına iletildiği zaman Blockchain’e dâhil edilmemektedir, bekleyen işlemler listesine alınarak işlemin doğrulaması yapılır öncelikle daha sonra işlem bloğa yazılarak diğer noktalara gönderilir ve Blockchain’e dâhil edilir. Bilgilerin yok edilmesi imkânsızdır. Çünkü veriler diğer bloklarda da bulunmaktadır.
- Her bir blok bir önceki bloğun hash değerini de bünyesinde bulundurmaktadır.
Blockchain hali hazırda kendini geliştirmeye devam eden bir sistemdir. Sistemin en büyük problemi, uygulamasının biraz zahmetli ve zor oluşudur. Nedeni ise açık kaynaklı olmasından dolayıdır çünkü bu sürecin farklı şekillerde kurgulanmasına sebep olmaktadır bu da bir standart oluşturulmasının önüne geçiyor. Bakıldığında Blockchain teknolojisi gelecek vaat eden yüksek güvenlikli teknolojiler arasında gösteriliyor. Dünya çapında büyük kuruluşlar ve önemli bankalar süreçleri yönetmek, problemlerin üstesinden gelmek için Blockchain teknolojisini kullanıyorlar. Bu da teknolojinin geliştirilmesine yönelik yatırımların arttırılmasına sebep oluyor.