B2B, kavramını detaylı olarak incelemek gerekirse bir firmadan diğer firmaya yapılan e-ticaret iş modeli olarak adlandırmak mümkün. İşletmeler B2B modeline yabancı değildir, keza ülkemizdeki birçok işletmenin yakından benimsediği bir ticaret modelidir.
İşletmeler bu e-ticaret modeli üzerinde tedarikçileri, bayileri aynı zamanda müşterileriyle birlikte söz konusu B2B yazılımları aracılığıyla iş süreçlerini anlık bir şekilde yönetebilme kabiliyetine sahiptir.
Firmalar bu model yardımıyla diğer işletmeler ile web sitesi üzerinden ticaretlerini gerçekleştirebilirler.
B2B platformlarında global veya yerel olmak üzere satıcı firmalar ve alıcı firmalar bir web sitesi yardımıyla bir araya gelirler. Burada satışı yapılacak olan ürünler veyahut hizmetler online olarak sergilenir.
Ürünler aynı zamanda hizmetlerle ilgili fiyat sunulur, teklif alıp verme gibi işlemler tamamen bu model üzerinden yürütülmektedir. Tıpkı satıcılar gibi alıcılar da teklifi yapılan ürünleri fiyatları karşılığında değerlendirebilir.
B2B Sistemlerinin Faydaları Nedir ?
B2B sistemleri firmalara 7/24 olarak online ortamda birbirlerine ulaşmalarına olanak sağlamaktadır. Bu sistemler yardımıyla işletmeler / firmalar hiçbir süreçten etkilenmeden (tatil, mesai saati bitimi) günün her saatinde aralıksız olarak ticaret faaliyetlerini sürdürebilirler.
Online bir sistem olması hasebiyle dünyanın başka bir bölgesindeki firmaya ulaşılabilmesi ve alışveriş yapılması en büyük avantajlarından bir tanesidir.
Çoğu işlem B2B yazılımları ile sağlanması aslında işletmelerin önemli bir oranda zaman tasarrufu sağlamalarına yol açar. Aynı zamanda bu ticaret modeliyle birlikte kurumlar / işletmeler birim başı maliyetlerini düşürebilirler.