İçerik
Armatör, ticari gemi alanında faaliyet gösteren iş adamlarına denmektedir.
Ticari gemilere sahip ve bu gemilerin işletmeciliğini yapan iş adamları armatör olarak adlandırılır. En eski zamanlardan bu yana hayatımızda oldukça yer tutan ticaret en çok yapılan işlerden biri haline gelmiştir. Ticareti iyi yapanlar zamanla milyoner olurken, bu işi yaparken işi bilmeyenlerde çeşitli nedenlerden dolayı iflas durumuna gelmiştir. Armatörlük günümüzde iş adamları tarafından oldukça tercih edilen meslek dalı haline gelerek, bunun sayesinde iş adamları zenginler listesine bile zaman zaman girmeyi başarmışlardır.
Armatör deniz ticareti yapan iş adamına verilen isimdir. Günümüzde dünyanın önde gelen büyük ticaret şekillerinden biri olan deniz ticareti, ülkeler arasında çeşitli malların/eşyaların taşınmasına olanak vermekte. Dolayısıyla sektörün geleceğide oldukça parlakken geliride bir o kadar yüksektir. Düşündüğümüz zaman dünyanın dörtte üçü su olduğundan dolayı armatörlük mesleğini de en çok kazandıran ve en çok tericih edilen meslek olarak nitelemek yanlış olmaz.
Armatörler kendilerine ait gemisi veya bir filosu bulunur. Armatör, kendisine ait gemide kaptan ve beraberinde bulunan mürettabatı çalıştırmaktadır, aynı zamanda geminin doğru işletilmesinden ve bu işletme sırasında ki doğacak yükümlülüklerden de kendisi sorumludur. Yani gemi hakkında söz sahibi olan kişilerin başında geminin veya filonun sahibi armatör gelmektedir. Armatörlere deniz girişimcisi de denebilirken “gemi tüccarı” ifadeleriyle de bilinirler.
Armatör Ne İş Yapar ?
- Gemiye alınacak olan yükler ilgili gerekli evrak takibi ve prosedürleri hazırlamak.
- Yük hakkında detaylı bilgi toplamak, hangi yükün taşınabilip taşınamayacağına karar vermek.
- Yük taşıma işleminde güvenliği sağlamak, yükün güvenli bir şekilde varış adresine teslimini tamamlamakla yükümlüdür.
- Geminin limana yanaşması ve yükün boşaltımı sırasında liman ile gerekli olan iletişim, kordinasyonu sağlamak.
- Geminin yakıt ihtiyacı, kumanya ve su gibi ihtiyaçlarını karşılamak.
- Arıza durumunda bunu gidermek ve tespitini yaptırmak.
Armatörler işlettikleri gemilerde gemi mürettebatının sebep olduğu hasarların yanında üçüncü şahıslara verilen hasarlardanda kesinlikle sorumludur. Herhangi bir kaza durumunda kısacası sorumlulukl en üst seviyededir.
Armatör Nasıl Olunur ?
Armatör olabilmek için öncellikle yüksek miktarda bir maddi güce ihitiyaç vardır. Yani nakdi olarak bir gemi alınarak veya kiralanarak bu işe başlanılabilir. Alınacak gemiler ne kadar büyük ve kapasitesi ne kadar yüksek olursa, gelirinde bir o kadar fazla olacağını söyleyebilmek mümkün. Armatör olabilmek için herhangi bir diploma ya da sertifika şartı bulunmamakta. Öncelik olarak ciddi anlamda bir sermaye ve paraya ihtiyaç vardır. Ticari gemi alma ve sahip olma, yasal şartları yerine getirebilme hakkına sahip olan her birey armatör olabilir.