İçerik
SWOT analizi nedir, ne değildir işte merak edilenler.
SWOT Analizi Nedir?
Stanford Araştırma Enstitüsü’nden, Albert Humphrey tarafından geliştirilmiştir. SWOT, temelde günümüz iş dünyasında sıklıkla kullanılan popüler analizlerden bir tanesidir. Güçlü yönler, zayıf yönler, fırsatlar ve tehditler anlamında olan İngilizce kelimelerin baş harflerinden kısaltılmıştır.
SWOT analizi işletmemizin güçlü ve zayıf yönleriyle birlikte fırsatları ve tehditleri de bilmemize olanak sağlar. Öngörülemeyecek durumlar hakkında kapsamlı bir farkındalık geliştirerek, stratejik planlamaya yardımcı olur.
SWOT Analizi Ne İşe Yarar?
SWOT, analizi günümüzde pazarlama stratejilerinde kuruluşların sıkça başvurduğu bir araçtır. Ortaya yeni çıkan bir proje olduğunda bunu değerlendirmek ya da tamamen analiz etmek gerektiğinde SWOT bu konuda oldukça kullanılır. Böylelikle markanın başarılı olduğu alanlar belirlenerek, iyileştirilebilecek yönler ve elinizdeki potansiyel fırsatların nasıl üstesinden gelebileceğinizi ayrıntılarıyla takip edebileceğiniz bir yol haritasına sahip olabilirsiniz.
SWOT Analizi Hangi Durumlarda Kullanılır?
SWOT analizi, bizlere işin başlangıcında ve ilerleyişinde yardımcı olmaktadır. Sorunlara yönelik yeni çabalar üretirken, çözümler içinde yeni olasılıklar keşfederek uygulayabileceğimiz en iyi yol konusunda bu analiz bizlere yardımcı olur. İşletme içerisinde uygulayacağınız radikal kararlar için güçlü ve zayıf yönlerin envanterini çıkarmak suretiyle yine analizden yararlanabilirsiniz.
Analiz değişikliğin nerede yapılması gerektiğini belirlerken, aynı zamanda analiz sayesinde yeni fırsatları yakalayabilir bunları olumluya çevirebilirsiniz.
Güçlü Yönler Nedir?
Güçlü yönler kurumunuzu / işletmenizi rakiplerinizden iyi yaptığınız işlerle ayıran faktörlerdir. Buna örnek vermek gerekirse; üretim süreciniz, müşteri hizmetleri stratejileriniz, personelinize nasıl yaklaştığınız bile olabilir.
SWOT analizinde güçlü yönlerinizi analiz edip farkında olmak, işletmenizin nerede ve nasıl üstün olduğunu anlamlandırmanıza imkân sağlar.
Fırsatlar Nedir?
Fırsatlar, işletmenizin başarısına katkısı olacak, olumlu yönde fırsatları ifade eder. SWOT analizi gerçekleştirerek, bu fırsatları belirleyebilir gerektiğinde bunları kullanabilirsiniz.
Tehditler Nedir?
İşinizi olumsuz anlamda etkileyebilecek durumlardır. Pazarda yaşanan değişimler, tedarik zinciri sorunları, rakip eylemleri, tüketici davranışındaki değişiklikler gibi değişkenleri içermektedir. Bu tehditleri doğru şekilde tanımlayıp aksiyon alabilmek için markanızı ve rakiplerinizi sürekli analiz etmelisiniz.
SWOT Analizi Nasıl Yapılır?
Öncelikle işletme için ulaşılmak istenen hedef belirlenmelidir. Ardından karar verici grup, güçlü ve zayıf yönler ile birlikte fırsatları ve tehditleri ortaya çıkarır.
Karar vericilere ilk olarak “Herkesten iyi yaptığınız şey ne?” sorusu yöneltilir. “Sizin ne gibi avantajlarınız bulunuyor?” sorusuyla güçlü yönler ortaya çıkarılmaya çalışılır. Fırsatlar ve tehditleri ortaya çıkarmak için ise işletmelere, “Satışı arttıracak eğilimler neler?” ve “Rakiplerinizin pazardaki mevcut avantajları nedir?” soruları yöneltilir.