İçerik
Python, Guido Van Rossum tarafından geliştirilen bir programlama dilidir.
Python özünde nesne yönelimli bir programlama dili olarak karşımıza çıkmaktadır. Programlama dilinin ilk adımları Guido Van Rossum tarafından Hollanda’da atılmıştır. Dil isim olarak yılan türü olan piton’dan esinlenilmiştir.
Python’u Farklı Kılanlar Nedir ?
Python, öğrenmesi kolay oldukça yalın bir dildir. Diğer dillere nazaran oldukça hızlı olduğu için sizleri zorlamayarak zaman kaybetmenizin önüne geçecektir. Bir derleyiciye ihtiyaç duymaz bunun yanında düzenli bir kod dizilimine sahiptir.
Linux, Unix, Mac, Windows, Symbian gibi çoğu işletim sistemiyle uyumlu olarak gelmektedir. Bahsi geçen platformlarda ağ ve arabirim programlama, uygulama veritabanı yazılımı gibi alanlarda rahatlıkla kullanılabilir.
Python Hangi Alanlarda Kullanılır ?
- Veri Bilimi
- Yapay Zeka Uygulamaları
- Bilimsel Çalışma ve Hesaplamalar
- Hacking ve Network Sistemleri
- Oyun Geliştirme v Mobil Uygulama Sistemleri
- Web Uygulamaları ve Ağ Programa Sistemleri
Aklınıza gelmeyecek daha birçok alanda kullanılan Python aslında bildiğiniz gibi dünya çapında bir hayli üne sahiptir. Google, CERN, NASA, YouTube, BitTorrent, Zope, Django gibi şirketler bu programlama diline sıkça başvurmaktadırlar.
Python’un Avantajları Nelerdir ?
Kod dizilimindeki girintiler ile birlikte kodlar göze hoş görünür ve aynı zamanda okunması oldukça kolaydır. Örnek olarak bir başka programlama dilinde birkaç satırda yapabileceğiniz bir programlama işlemini Pyhton yardımıyla çok daha az kod yazarak belki de bir satır kod yazarak yapabilirsiniz.
Sade bir kod yapısıyla diğer programlama dillerine oranla öğrenmesi hızlı ve kolaydır.
Python’un özel olarak geliştirilmiş birçok kütüphanesi bulunmaktadır. Belki de bir programlama dilinin en büyük avantajlarından bir tanesi budur.
Bu programlama dilinde kodlar kısa ve mantıklı ifadelerden oluşur yani bu demek oluyor ki akılda son derece daha kolay yer ediniyor ve kodu yazma açısından içe fazla bir vaktimizi almıyor.
Python derleme gerektirmez buna daha önce değinmiştik, yani kodu direkt olarak çalıştırabilen bir programlama dilidir. Kodlarda bir hata meydana geldiği zaman çalışmayı durdurarak sadece o hatayı göstermektedir.
Python’un diğer avantajları :
- Python ücretsiz ve aynı zamanda açık kaynaklı bir dildir.
- Kolayca taşınabilir portable bir dil olarak karşımıza çıkar.
- Değişkenler çalışma esnasında dinamik olarak atanır.
Python’un Dezavantajları Nelerdir ?
Python’un ne kadar avantajı bulunsa da aslında bazı dezavantajları beraberinde getiriyor.
- Python içerisinde derleme bulunmadığı için, yorumlanan bir dil olması sebebiyle uzun bir işlem süresi vardır bu da hafızayı fazla kullanmasına sebep olur.
- Java, C, C++ gibi programlama dillerine göre kaynakları yani işlemci ve hafıza gibi vb. etkenleri daha çok kullanma eğilimindedir.
- Yorumlanan ve dinamik olarak atanan bir programlama dili olması hasebiyle kodu satır satır çalıştırmaktadır. Dinamik olmasından sebep kodu çalıştırırken fazla iş yapar ve bu durum kodun çalışma hızının düşmesine sebep olur.
- Veri tiplerinin dinamik olarak atanmasıyla projelerde sonraki dönemlerde runtime hatalarıyla karşılaşmak olasıdır.
- Veritabanı yönetimi diğer rakiplerine oranla gelişmiş değildir.
Python Kullanılarak Yazılan Uygulamalar Nedir ?
- Ubuntu Yazılım Merkezi
- Portage
- Sage
- Battlefield 2
- Planet
- Calibre
- Trac
- Yum