İçerik
POP3 (Post Office Protokol) olarak adlandırılır. Gelen E-postaları bilgisayara indirmeyi sağlayan iletişim protokolüdür.
POP3 protokolü, sunucudan e-postalar almak ve bunları okuyucunun istemcisine taşımak için kullanılan bir yöntem olarak niteleyebiliriz. Bu protokol aslında sunuculardan bir PC’ye e-posta almayı kolaylaştırmak adına kullanılır.
Aslında avantajları bulunmaktadır belki de bunlardan en önemlisi olarak kullanıcıların e-postları cihazlarına indirmesine ve bunlarım çevrimdışı olarak görüntülemesine olanak tanımasıdır.
Hesabınıza POP3 protokolü ile eriştiğiniz zaman, e-postlarınız bilgisayarınıza inmiş olacak ancak sunucudan kaldırılacak.
POP3 Protokolü ve IMAP Arasındaki Farklar ?
- POP3, protokolü bizlere yedekleme işlemi yapmaz aynı zamanda cihazlar arasında senkronize olabilecek bir özelliğe sahip değildir. Ancak çevrimdışı dahi olsanız e-postlarınıza ulaşma şansı yakalayabilirsiniz.
- IMAP ise e-postlarınızı siteniz sunucusuna depolar ve herhangi bir cihazdan yine ona ulaşımınızı sağlar. Yapacağınız değişiklikler, tüm cihazlara senkronize olarak ulaşır.
- IMAP, TC/IP bağlantısını gelen kutusuna e-posta almak için kullanır. Birden fazla sunucudan mesaj alabilme olanağına sahiptir. Outlook, Gmail vb. e-posta istemcileri IMAP’ı desteklemektedirler.
- IMAP protokolü birden fazla sunucudan e-posta gönderme imkânı kılabilir.
- IMAP’da aslında göründüğü kadar avantajlı değildir. Bazı dezavantajları bulunuyor. İnternet bağlantınızı kaybettiğinizde erişim sorunu yaşamanız mümkün.
POP3’ün Avantajları Nelerdir ?
Bu protokol’ün belkide en önemli işlevlerinden bir tanesi çevrimdışı olarak e-postaları okuyabilmektir. POP’un işlevi e-posta’yı temel olarak bilgisayarınızda saklamaktır.
Veriler yerel olarak depolama yapıldığından, alanınız dolduğunda e-posta sağlayıcınıza herhangi bir ödeme yapmanız gerekmeyecektir.
POP3’ün Dezavantajları Nelerdir ?
Bu protokol sunucundan e-postayı bilgisayara indirir, indirmesinin ardından ise sunucudan tekrar siler. Bilgisayarınızın başına bir şey gelmesi durumunda ya da e-postaları silmeniz durumunda tekrar kurtarmanız zor olabilir.
İletileri bir bilgisayara indirip başka bir bilgisayarda kontrol etmeye çalıştığınızda sizleri kötü bir sürpriz bekliyor olacak. Çünkü önceki bilgisayara indirdiğiniz e-posta sunucundan silinmiş halde olduğu için ulaşamama ihtimaliniz yüksek.
POP 3’ün Çalışma Prensibi Nedir ?
Protokolün çalışma mantığı son derece basit olarak işlemektedir. Posta hesabının kullanıcı adı ve şifresiyle protokol bilgisayarınızda e-posta sunucu ile iletişim kurar. Böylelikle e-postalar bilgisayarınıza indirilir ancak sunucuda uzun süreli kalmaz.
E-Postanıza gelenlerin hepsi sunucunuzda depolanmaya başlanır. Ancak telefonunuzdan ya da bilgisayarınızdan e-postalarınızı kontrol etmek için açtığınızda hepsi cihazınıza indirilmiş olur.
Ancak burada olumsuz bir durum bulunuyor. E-postalar örnek olarak telefonunuza indirildiği zaman siz bilgisayarınızdan kontrol ettiğinizde göremeyeceksiniz.