Beyin ve sinir sistemine doğrudan etki eden Parkinson hastalığı aslında bir denge ve koordinasyon sorunlarını beraberinde getirmektedir. Beynin kontrol mekanizması yeteneğini etkileyen Parkinson hastalığının kesin bir tedavi yöntemi bulunmamaktadır.
Çeşitli ilaçlar hastalığın hafifletilmesinde yardımcı olsa da kimi zaman semptomların iyileşmesi amacıyla beynin bazı bölgelerine cerrahi müdahalelerde bulunulmaktadır.
Parkinson, “motor sistem hastalıklar” grubuna girmektedir. Dopamin üreten beyin hücrelerinin kaybıyla ortaya çıkan hastalık genel olarak 40 – 75 yaş arasında insanlar arasında yaygın olarak görülmekte.
İlerleyen hastalığın yol açtığı sorunlar el, koli bacak çene ile yüzün titremesi gibi belirtilerle başlar ve zamanla bunlar artar. Hastalığı ilerleyen insanlar konuşma, yürüme zorluğu yaşamaktadırlar.
PARKİNSON HASTALIĞI BELİRTİLERİ NEDİR?
Parkinson hastalığı kişiden kişiye değişebilmektedir hastalık ilk zamanlarında çoğunlukla fark edilmeyebilir. Öncelikle vücudun tek tarafı daha sonra ise diğer tarafı etkilenmeye başlamaktadır.
El titremesi başta olmak üzere (tremor) başparmağın kontrolsüz hareketleri, çene ve dudakta titremeler hastalığın kesin belirtileri olarak ortaya çıkmaktadır. Daha önce de değinildiği gibi bunlar kişiden kişiye farklılık gösterebilir.
Bunların yanında el hareketlerinde yavaşlamalar ve konuşma değişimleri görülebilir. 5 evreden oluşan Parkinson hastalığında 5. son evre tamamen yatağa düşürmeye kadar gidebilir.