İçerik
NFC akıllı telefonlar olmak üzere çeşitli elektronik cihazlarda kullanılmaktadır.
Yakın Alan İletişimi anlamına gelen NFC radyo frekansı tanımlama (RFID)’den geliştirilmiştir. NFC telefonların, tabletlerin, düzüstü bilgisayarların ve diğer cihazların verileri NFC donanımlı cihazlarla kolay şekilde paylaşmasına yardımcı olmaktadır.
NFC, temelde RFID teknolojisine çok benzemektedir ancak NFC yaklaşık 4 inç içindeki iletişim ile sınırlıdır. İnsanlar NFC’Yi düşük iletişim aralığı yüzünden güvenlik açısından avantajlı bir konumda olduğunu düşünmektedir. Bunun yüzünden NFC birçok şey için alternatif olarak çıkmıştır mesela kredi kartları buna örnek verilebilir. İnsanlar NFC’yi alışveriş sırasında bir ödemi yöntemi olarak nitelese de fazlasını içinde barındırmaktadır.
NFC Teknolojisinin Mazisi Nedir ?
NFC teknolojisi ilk olarak Sony, Philips ve Nokia üçlüsü tarafından kullanıldı. NFC’li ilk telefon olarak bilinen Nokia 6131, 2006 yılında piyasaya sürüldü. NFC barındıran ilk Android telefon ise 2010’da piyasaya sürülen Nexus S olmuştu.
NFC Nasıl Çalışır ?
NFC teknolojisi üzerinde veri iletişimini sağlamak için NFC uyumlu iki cihaza sahip olmak gerekir. NFC’nin Bluetooth’dan farklı anlamda veri aktarımı yapabilmek için manuel olarak bir eşleştirme yapılmaz. NFC’yi diğerlerinden benzersiz kulan şey, cihaz eşleştirmesi, veri iletme izni gerektirmemesidir. Kullanıcının bilgi alabilmek ve NFC teknolojisi yardımıyla ödeme yapabilmesi için yapması gereken şey verici cihazla NFC uyumlu bir akıllı telefon ile dokunmasıdır.
NFC Teknolojisi Uyumlu Telefonlar Hangileri ?
NFC teknolojisi yaygınlaştıkça buna uyumlu cihaz sayısı da her geçen gün artıyor. Hangi cihazların uyumlu olduğunu görebilmek için NFC World internet sitesi bu nokta sizlere yardımcı olacaktır.
Android birçok akıllı telefon aslında NFC teknolojisine sahiptir. Apple’ın iPhone 6’dan sonraki tüm modelleri herhangi bir yan uygulama gerektirmeksizin bir NFC etiketini okuma kapasitesine sahiptir.