Hub, bağlı cihazlar arasında veri iletimini gerçekleştirmek için kullanılmaktadır.
Hub cihazlarının yönetimsel özellikleri bulunmaz, ağ üzerinde iki cihaz haberleşecekleri zaman gönderici veriyi hub’a göndermektedir. Hub ise alıcı gözetmeden veriyi ağdaki tüm cihazlara iletme görevini üstlenir. Alıcı cihaz bu noktada sadece veriyi almaktadır. Hub veriyi ağın tamamına dağıtması sebebiyle trafik yoğunluğu yüksek olmakta performans ise düşmektedir.
Hub’lar ağın bant genişliğini bağlı olan tüm cihazlara eşit olarak atamakta, yani bunu açmak gerekirse 5 cihazın bağlı bulunduğu ağın bant genişliği 100 Mbps civarındaysa, her birine 20 Mbps dağıtılmaktadır. Bu sebepten dolayı yüksek bant genişliği işlevi gerektiren ağlarda hub tercih edilmemekte.
Hub’lar aktif ve pasif olmak üzere iki şekile ayrılır bunları özetlemek gerekirse; aktif hub gelen sinyali güçlendirme yardımıyla iletir, pasif hub ise gelen sinyali bir değişiklik yapmadan olduğu gibi ağdaki cihazlara gönderir.
Hub ve Switch Arasındaki Farklar Nelerdir ?
- Hub, Switch teknolojisine nazaran eski bir teknolojidir. Güncel ihtiyaçlara Switch kadar cevap vermesi olanaklı değildir.
- Hub programlanamaz, Switch teknolojisini ise programlamak mümkündür.
- Hub ucuz, Switch pahalı bir teknolojidir.
- Hub yayın yaparken, Switch teknolojisi anahtarlama yöntemini kullanmaktadır.
- Hub teknolojisi bant genişliğini tüm cihazlara bölerken, Switch ise bölmeden iletmektedir.
- Hub’ın güvenlik seviyesi Switch’e göre düşüktür.