Hosting Nedir, Ne İşe Yaramaktadır ?

Hosting Nedir, Ne İşe Yaramaktadır ?

İngilizce bir terim olan hosting, dilimize “web barındırma alanı” veya “barındırma” alanı olarak çevirilebilir.

Hosting, internet sitenize ait tüm dosyaların neredeyse yılın 365 günü bir bilgisayar aracılığıyla saklanması ve erişime açık tutulması hizmetidir. Bu bilgisayarlara “server” ya da “web sunucusu” adı verilebilir. Sunucular evlerimizde veya ofislerimizde ki standart bilgisayarlardan donanımsal olarak daha hızlı ve donanım olarak üstün bilgisayarlardır. Bu sunucular “datacenter” veya “veri merkezi” olarak adlandırılan yerlerde bulunurlar. Datacenter(Veri Merkezi) yüksek hızda internet bağlantısına sahip olmasıyla birlikte elektrik kesintileri, doğal afetlere karşı oldukça korunaklıdır. Siteleriniz bu yüzden koşul ne olursa olsun ziyaretçilerin erişimine her zaman açıktır.

Hosting ve Server Arasındaki Fark Nedir ?

Günlük hayattan örnek vererek başlamak gerekirse dünya üzerinde kendi arsaları olan müstakil binalar ve ortak arsaları kullanan apartmanlar bulunmaktadır. Hosting hizmetini apartmanın inşa edildiği bir araziye benzetebiliriz. Bu arazi üzerinde birden fazla web sitesi barındırılabilir.

Server’a gelecek olursak bunlar müstakil arsalara benzetilebilir. Sever; sadece bir site için kullanılabildiği gibi web hosting hizmeti olanağı sağlamak için birden fazla siteye de eşlik edebilir. Buna göre Datacenter’da bulunan yani veri merkezinde ki her bilgisayarı aslında bir server olarak niteleyebiliriz. Yüksek trafik ve yüksek bant genişliğine ihtiyaç duyulan projelerde server kullanılabilir. Lakin başlangıç aşamasındaki projeler için server tercih etmek mantıklı bir çözüm değildir. Server hizmetini web hosting ile mukayese edersek oldukça pahalıdır.

Hosting’in Amacı Nedir ?

Hosting daha öncede değinildiği gibi sitenin 24 saat erişilebilir durumda olması için kullanılan bir hizmettir. Hosting, genel anlamda  sunucu ismi ile tabir edilen bilgisayarlarda kiraladığınız bir alandır. Bu hizmetin doğal olarak bir depolama kapasitesi bulunur. Buna göre hizmetinizi internet üzerinden sürekli erişim sağlayabileceğiniz bir depolama alanı olarakta kullanabilirsiniz. Hosting hizmetinize Windows veya Linux işletim sistemini kurarak, uzaktan bağlantı yapabileceğiniz bir bilgisayar olarakta kullanabilirsiniz. Hosting hizmeti aynı zamanda mail server olarakta kullanılabilir. Firmanıza / Şirketinize ait mailleri göndermek, almak, arşivlemek amacıyla internet üzerinde belirli bir alana sahip olmanız gerekmektedir.

Hosting Çeşitleri Nedir ?

Linux Hosting: “Linux” tabanlı hosting olarak bilinir. Linux işletim sisteminin kullanıldığı hosting çeşididir. Özellikle PHP, MySQL, Perl ve Cgi kullanan siteleri barındırmak için en iyi seçimdir. Diğer yandan WordPress ve OpenCart gibi çok kullanılan CMS sistemleri Linux’te uyumlu şekilde çalışmaktadır.

Windows Hosting: “Windows” tabanlı hosting olarak bilinir. Windows işletim sistemi kullanılır. ASP aracılığıyla yazılan siteler barındırılabilir. Bunun yanında .NET Framework üzerinde geliştirilen uygulamalar en iyi Windows hosting üzerinde çalışmaktadır. Diğer yandan MSSQL ve Access veri tabanı bu hosting türünde stabil çalışır.

Paylaşım Türüne Göre Hosting Çeşitleri Nedir ?

Dedicated Server: “Fiziksel Sunucu” olarak isimlendirilebilir. Sunucunun bütününün kişiye ait olduğu bir hosting hizmetidir. Bu sunucuda bir site barındırılabildiği gibi, sanallaştırma yöntemiyle birden fazla site de barındırılabilir.

VDS: “Virtual Dedicated Server” olarak bilinmektedir. Bu hizmet fiziksel bir sunucunun çeşitli programlar vasıtasıyla birden fazla fiziksel sunucu olarak kullanılmasına imkan sağlamaktadır. Bir Dedicated Server VDS olarak bölündüğü zaman, her VDS’nin kendine ait işletim sistemleri ve kaynakları olmaktadır. Bu noktada bu hizmetlerin biri Linux işletim sistemi kullanabilirken diğeri Windows işletim sistemi kullanabilir.

VPS: “Virtual Private Server” olarak isimlendirilir. VDS sunucuda olduğu gibi, fiziksel sunucunun sanallaştırılmasıyla meydana gelir. Farkı sunucu kaynaklarının ortak kullanılmasıdır. Dolayısıyla bu hizmette server üzerine kurulu VPS hizmetleri gerekli olan RAM, CPU gibi kaynakları anlık ihtiyaçları doğrultusunda kullanmaktadır.

Shared Web Hosting: “Paylaşımlı Hosting” adı ile bilinmektedir. İsmindende çağrışım yaptığı üzere bir sunucu üzerinde birçok sitenin barındırılması için kullanılır. Paylaşımlı hosting hizmetinde sadece bir site barındırılır. CPU, RAM gibi kaynaklar diğer siteler tarafından ortak kullanılmaktadır.

Mobil sürümden çık