Bayraktar Kızılelma‘nın yüksek hızlı uçuşlar ve seri iniş-kalkış denemeleri yapıldı. Bu test uçuşlarının görüntülerini paylaşan Bayraktar, “Gök vatanda ve uzayda tam bağımsızlığımıza kadar…” mesajını iletti.
Kızılelma, 14 Aralık 2022 tarihinde ilk uçuşunu gerçekleştirmişti ve 2024 yılının başında seri üretime geçilmesi hedefleniyor. Bu muharip insansız savaş uçağı, tamamen insansız bir şekilde uçabiliyor. 0.6 mach olan seyir hızı ve 0.9 mach olan maksimum hızı ile ses hızına yakın bir hıza ulaşabilen Kızılelma, 6 ton kalkış ağırlığına, 1.500 kg faydalı yük kapasitesine ve 5 saat havada kalma süresine sahip.
Kızılelma, agresif manevralarla insanlı savaş uçakları gibi hava-hava muharebesi gerçekleştirebilen ve yerli hava-hava mühimmatları ile hava hedeflerine karşı etkinlik sağlayabilen bir insansız savaş uçağı olarak tasarlandı. Bu özellikleri ile harp sahasında dengeleri değiştirecek ve Türkiye’nin caydırıcılığında önemli bir rol oynayacak.
Pist üzerinden hızlı geçişlere devam…
High speed flyby over the runway…#KIZILELMA ✈️🚀🍎🇹🇷 pic.twitter.com/aKwHHHF5ds
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) April 19, 2023
Baykar İHA’ların tecrübesinden yararlanılarak geliştirilen Kızılelma, düşük radar kesitiyle güvenlik güçleri için güç çarpanı olacak ve TCG Anadolu gibi kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyeti ile konuşlanabilecek.
Bayraktar Kızılelma, gövde içinde taşıdığı mühimmatları ile belirlenen hedeflere taarruz gerçekleştirebilecek ve geleceğin teknolojileriyle donatılarak hizmet edecek. Bu muharip insansız savaş uçağı, Türk savunma sanayisinin başarısını gösteren bir örnek olup, Türkiye’nin savunma kabiliyetlerine önemli katkılar sağlayacaktır.
Gök vatanda ve uzayda tam bağımsız oluncaya kadar…#KIZILELMA 🍎 🌍 🇹🇷 pic.twitter.com/61OgQECcKe
— Selçuk Bayraktar (@Selcuk) April 19, 2023
Bayraktar Kızılelma’nın Öne Çıkan Özellikleri
- Türkiye’nin ilk jet motorlu insansız savaş uçağı
- 5 saat havada kalış süresi
- 1.500 kg faydalı yük kapasitesi
- 0,6 mach seyir hızı
- 6.000 kg maks. kalkış ağırlığı
- 35.000 feet operasyonel irtifa
- 500 Nm Görev Yarı Çapı
- TCG Andolu’dan ve kısa pistli gemilerden kalkış ve iniş kabiliyeti
- Otonom kalkış ve iniş
- Radarda düşük görünürlük
- Yüksek manevra kabiliyeti
- Görüş hattı ve görüş hattı ötesi haberleşme
- AESA radar ile yüksek durumsal farkındalık