Bu durum, akıllı telefon pazarında fiyatların artabileceği anlamına geliyor. Otomotiv sektöründe başlayan küresel çip tedarik krizi, tüketici elektroniği sektörüne de yayılarak üretim kesintilerine ve yükselen parça fiyatlarına neden oldu.
ARM, her bir işlemci tasarımı için lisans ücreti ve sevk edilen her çip için yinelenen bir telif ücreti alıyor. Qualcomm, MediaTek, Unisoc, Samsung ve Xiaomi gibi büyük firmaların bu durumdan haberdar olduğu ve ARM’nin fiyat artışlarına hazırlandığı bildirildi. Samsung gibi şirketler, ARM tasarımını bırakarak kendi tasarımlarını üretmeye geçebilir.
Çin’in önde gelen bir akıllı telefon üreticisinden bir yönetici, “Telif hakkı miktarı, ARM’nin şu anda aldığından en az birkaç kat daha yüksek olacak.” dedi ve şimdiye kadar önerilen fiyat değişikliklerine karşı çıktı.
iPHONE’LAR ZAMDAN ETKİLENMEYECEK
Bu yeni fiyat artışları, müşterilerin aynı çipler için ödeme yapmaları gereken tutarı birkaç kat artırabilir. Apple, ARM teknolojisini lisanslayarak tüm özel “Apple Silicon” yongaları için grubun teknolojisini kullanıyor ancak özel bir lisans ve telif anlaşması bulunuyor. Kaynaklara göre iPhone üreticisi, ARM’nin fiyatlandırma politikasından etkilenmeyecek.