İçerik
Teknoloji gelişirken hayatımıza birçok kavram girmekte IoT bunlardan bir tanesi.
Endüstri 4.0’ın gelişmesiyle birlikte aslında hayatımıza giren birçok kavram oldu. Internet of Things yani Türkçe’ye “Nesnelerin İnterneti” olarak çevirebileceğimiz kavram aslına bakarsak yeni bir düzenin habercisi, yeni nesnelerin zamandan ve mekândan bağımsız olarak toplanabilmesi aynı zamanda paylaşılabilmesi anlamına gelmektedir.
IoT (Nesnelerin İnterneti) Nedir ?
Nesnelerin interneti, yani IoT günümüzde insanlar tarafından merak edilenler arasındadır. Özetle IoT, nesnelerin bir ağa gereksinim duymadan sensörler ile birlikte birbirleri ile ağa ihtiyaç duymaksızın iletişim halinde olmasıdır.
Nesneler Nedir ?
Sensörler aracılığıyla iletişim kurulabilmesi fikri aslında günümüzden daha eski zamanlarda ortaya çıkmış bir fikirdir. 1980 ve 1990’lar boyunca bu teknoloji gündeme gelmiş dönemin getirdiği imkanlar yeterli gelmediği için gelişimi bir o kadar yavaş olmuştur. Sebebi ise bu dönemlerde çiplerin oldukça büyük olması nesnelerin birbiriyle iletişim kurabilmesini imkânsız hale getirmiştir.
Böylesine büyük çiplerden sonra durumu çözebilmek adına kablosuz iletişim kuran çipler kullanılmaya başlanmıştır.
Kablosuz iletişim kurabilen çiplerin kullanılmasıyla birlikte nesnelerin interneti oldukça hızlı gelişmeye başlamıştır.
IoT (Nesnelerin İnterneti) Sağladığı Faydalar ?
Nesnelerin İnterneti (IoT) işletmeler, bireyler açısından oldukça faydalıdır. IoT ile iş süreçleri takip edilebilir, çalışanların iletmedeki verimliliği arttırılabilir.
Zamandan ve paradan tasarruf ederek daha fazla gelir elde etmenize yardımcı olabilir. Tüm bunların yanında nesnelerin interneti sizlerin müşteri deneyiminizi geliştirmenize de yardımcı olacaktır.
Üretim gerçekleştiren firmaların bu süreçleri oldukça karışıktır. Süreç içerisinde yapılabilecek en ufak hata bile hem üretim sürecini etkilerken hem de maddi kayıplara sebebiyet verebilmektedir.
Nesnelerin internetiyle sağlanan veriyi doğru okuyan firmalar hatalardan korunarak üretim süreçlerinin aksamasının önüne geçebilecektir.
Kullanıcı açısından Nesnelerin İnterneti (IoT), sensörler yardımıyla çevremizin ne kadar gürültülü veya kirli olduğunu bilmemize yardımcı olmakta.