İçerik
Dalgıç denildiği zaman sanayi dalgıçlığı merak edilenler arasında geliyor.
Sanayi Dalgıçlığı Nedir ?
Bir sanayi dalgıcının karada çalışanlardan farkı, suyun 30 – 40 metre derinliklerinde çalışmasıdır. İşleri gereği liman ve platform inşaası, bakımı, suyun altına döşenecek boru hatları, boru hatlarının onarımı, sualtı arama ve kurtarma, batık çıkarma ve yüzdürme gibi işlemleri gerçekleştirirler.
Suyun yüzeyinden dalgıca hortum tutulur, gaz karışımlarını kontrol altında tutarak dalışı kolaylıkla yönetirler. Dalış bitiminde basınç odaları kullanılmaktadır değinmeden geçmeyelim.
Sanayi dalgıçları sportif dalgıçların aksine farklı sistemler kullanmaktadırlar. Daha önce yukarıda değindiğimiz gibi bunların diğer dalgıçlardan en önemli farklı satıhtan yani yüzeyden beslemeli dalış hortumlarına bağlı başlık sistemleri kullanmalarıdır.
Bahsi geçen başlıklar dalgıcın sualtında güvenliğini en üst seviyede tutmaktadır.
Sanayi Dalgıçlığı Tehlikeli mi ?
Her mesleğin tehlikesi olduğu gibi bu tehlikeler sanayi dalgıçlığında da bulunuyor. Belki de bu mesleğin en büyük tehlikelerinden bir tanesi halk arasında bilinen adıyla söyleyebileceğimiz vurgun yemedir.
Sanayi dalgıçları işleri gereğince neredeyse 100 metrelik derinliklerde çalışabiliyorlar. Bunu gerçekleştirirken de en büyük yardımcıları ekipmanları. Kafalarında bulunan başlıklarla hem darbelerden korunurken, hem de başlık üzerinde bulunan kamera ve komünikasyon sistemleriyle dalış su yüzeyinden yönetilebiliyor.
Başlıklar teknede bulunan hortum grubuna bağlanıyor, böylelikle dalgıç tüp takma zahmetinden kurtularak havayı direk hortumdan soluyor.
Dalgıçlar bu sistemle inecekleri derinliğin basıncına dayanıklı odalarda kalıyorlar. İşleri bitince ise indirildikleri çanla direk yukarıda bulunan basınç odasına alınıyorlar.